Gaziantep

Gaziantep is een stad in het zuidoosten van Turkije.

Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Gaziantep. De stad ligt in het zuidoosten van het land, ten oosten van Adana en ten noordoosten van Iskenderun, niet ver van de Eufraat en de grens met Syrië. De afstand tot de Middellandse Zee is ongeveer 120 kilometer. In 2000 had de stad 853.513 inwoners.

Herkomst van de naam
De naam Gaziantep is opgebouwd uit twee delen, Gazi, dat strijder betekent, en Antep, dat is afgeleid van het Arabische 3ayin tayyib wat goede bron betekent. In de samenstelling betekent de naam "onverwoestbare bron". Het voorvoegsel Gazi is pas in 1920 aan de naam toegevoegd, het jaar van de onafhankelijkheidsoorlog van Turkije, vandaar dat veel mensen de stad nog kortweg Antep noemen. Andere namen voor de stad zijn Ayintap of Aintap (Arabisch).

Beknopte geschiedenis van Gaziantep
Gaziantep is een van de oudste steden van Hittitische oorsprong. De stad maakte onder meer deel uit van het Hittietenrijk, het Helleense Rijk, het Perzische Rijk, het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk en het Ottomaanse Rijk. In november 2006 wordt door de burgemeesters van Gaziantep en Nijmegen het verdrag getekend dat de stedenband tussen de beide steden bevestigt.

Economie
Gaziantep is naast een universiteitsstad, een zeer belangrijke industriestad. De landbouw is van groot belang. In Gaziantep worden veel pistachenootjes en andere soorten nootjes gecultiveerd, die onder meer naar Nederland worden geëxporteerd. Gaziantep is verreweg de grootste producent van pistachenootjes van het land, en een van de grootste van de wereld. Ook zijn er veel olijfboomgaarden en wijngaarden rond de stad. Verder is de textielproductie hier zeer groot. Gaziantep is ook de grootste stad waar de paprika puree wordt gemaakt wat in Turkije (salca) wordt genoemd en de kruiden wat toz biber wordt genoemdt. Er worden jaarlijks tonnen van ge-oost en in de meeste gerechten wordt het gebruikt voor de pittigheid en smakelijkheid. Die onder meer door heel Turkije verspreid.

Openbaar vervoer
Er is een treinverbinding met Istanbul, Izmir, Konya en Adana. Ook zijn er goede busverbindingen met vele bestemmingen. Het Oguzeli vliegveld ligt dicht bij de stad. Sazgin International Airport is de naam van de in mei 2005 gebouwde luchthaven van Gaziantep. Deze luchthaven wordt gebruikt voor nationale en internationale vluchten (vooral vanuit Duitsland).

Keuken van Gaziantep
Gaziantep is ook in de regio beroemd om zijn keuken. De Antepse keuken is heet en gekruid. De volgende gerechten worden in Antep gegeten of zijn bekend:

Lachmacun (Turkse Pizza's)
Patlican kebap (aubergines met gehakt)
Sis kebap (stukjes lamsvlees op een spies)
Dasak Kebap (testikels van een schaap op een spies)
Cig Kofte (een oud gerecht dat populair is in de regio, wordt gemaakt van vetarm (lams)gehakt dat wordt gemengd fijngemalen met fijne tarwe, uien, hete rode peper, salca
Cacik (yoghurt, komkommer en knoflook)
Baklava
Kadayif
Dolma (aubergine met daarin rijst en kruiden)
Sarma ( Druivenbladeren met dezelfde inhoud als die van Dolma)
In de meeste gerechte wordt paprika puree gebruikt (salca).

Paprika puree (salca) is heel bekend in Gaziantep het wordt in meeste gerechten gebruikt.

Bezienswaardigheden in en rondom Gaziantep
Archeologisch museum
Hasan Süzer Etnografisch museum
Fort
Ravanda Citadel
Sculpturen uit de Hittitische tijd
Stadsmuren
Zeugma
Gaziantep Hayvanat bahcesi (de grote dierentuin van Gaziantep)
Het grote stadspark die door de hele stad loopt, tevens een van de grootste parken ter wereld
Diverse archeologische monumenten
Kasteel van Gaziantep







0 reacties: